Babymassage

Samen met ouder(s) begeleid ik een babymassage, zodat ouders dit zelf kunnen doen. Dit is goed voor het hechten en voor het ontspannen van ouder(s) en baby. Het beste moment hiervoor is na het bad en voor het slapen gaan van de baby (bedtijdritueel)

 

 

Gefeliciteerd met jullie baby!

In de wereld van de ayuverdische tradities in India wordt  binnen de dichtste familie kring een babymassage gegeven aan de baby. Moeder en/of vader zitten bij het baby en geeft met rust en warmte een verbindende ontspannings massage. In India noemen zij dit ook Shantala.

Natuurlijk zijn broer/ zus en grootouders ook welkom!

Zoals hierboven vermeldt; komt Shantala babymassage oorspronkelijk uit India. In India is dit een dagelijks verzorgingsritueel van de baby. Hierbij ontvangt de baby een volledige en ontspannende lichaamsmassage van mama of papa. Door de Fransman Frederick Leboyer, is deze heerlijke babymassage overgebracht naar Nederland. Frederick Leboyer is gynaecoloog en heeft heel lang gewerkt  in een kliniek in Parijs. Hij is de ontdekker van de Leboyeur-methodiek of Leboyeur-massage(zachte geboorte). Hij vindt  dat een baby die net op de wereld is gekomen, op een zachte en rustige manier aan het leven buiten mama’s buik moet wennen.

De babymassage speelt een belangrijke rol om dit gevoel en contact zolang mogelijk vast te kunnen houden.

Babymassage

Het is een moment waarop je rustig en samen met jouw baby aandacht geeft aan elkaar, een moment van warmte en een moment van verbinding  tussen ouder en kind of grootouder en kind. Het allereerste wat de baby/kind leert is de aanraking.

Mooi is doordat je de baby zachtjes masseert, de baby ontspant en tot rust komt, je gaat met elkaar communiceren en het kind voelt geborgenheid. Volgens in de door Leboyer geschreven artikelen zal het kind hierdoor opgroeien tot een emotioneel evenwichtig mens.

Uit onderzoeken is gebleken dat als baby’s gemasseerd worden in een heel vroeg stadium, ze zich beter ontwikkelden. De baby’s waren beter op gewicht, alerter, blijer etc.

Voor de baby is het het fijnst is als dit een vast ritueel wordt. Het hoeft niet altijd op hetzelfde tijdstip en het hoeft ook niet lang te duren. Een paar minuutjes is al voldoende.

Bij een pasgeboren baby masseer je een paar minuutjes met maximum  van 10-15 minuten. In het begin masseer je kort, in de loop van de tijd kan er steeds langer gemasseerd worden. Vanaf 6 maanden kan tot 30 minuten gemasseerd worden. Eventueel kan het kan ook verdeeld worden over de dag.

Tip: Masseer alleen zolang de baby het fijn en leuk vindt. Wanneer de baby niet (meer) wil of begint te huilen stop dan meteen met het masseren.

Er wordt zachtjes en rustig gemasseerd. We gebruiken ook gewoon een natuurlijke olie als een tussenstof..

Niet masseren bij:

  • Als baby net gevoed of gegeten heeft. Wacht tot minstens 60 minuten erna.
  • Als de baby te moe is.
  • Om afkoelingsverschijnselen te vermijden is het het best vlak voor het babybad een massage te geven.
  • Bij een inenting wachten, na twee weken mag dit pas weer
  • Bij Koorts

Dit is zeker de moeite waard om te proberen! Graag kom ik bij jullie langs om uitgebreid de wereld van Babymassage te delen. Verder zal ik met plezier tonen step by step hoe je op een leuke en makkelijke manier jouw baby kan masseren.
Extra: Zodra baby gaat slapen, kan mama ook verwend worden met een ontspanningsmassage !